آشنایی با هیولای کوچک: کنه قرمز خونی.
آشنایی با هیولای کوچک: کنه قرمز خونی.
تهیه و تنظیم: آقای ابوالفضل سنایی با نام کاربری AS58
به نام خدا
بیگانه در خانه…..
دلم میخواهد آلزایمر بگیرم….. که لبریز از فراموشی بمیرم……….
امروز میخوام با یه هیولای کوچک آشنا بشین……..این هیولا گاهی اوقات اجتناب ناپذیره. شخصا هرگز فکر نمیکردم که روزی با این موجود بی رحم روبرو بشم. با توجه به اینکه من بشدت مجموعم در قرنطینه قرار دارد و هر روز آنها را چک میکنم تصور آفت زدگی برایم در حد خراب شدن همه دنیایم بود…. بله امروز میخوام با آفتی بنام کنه قرمز خونی یا کنه ی عنکبوتی قرمز (Red spider mite) آشنا بشیم.
ماجرا از جایی شروع شد که من با توجه به کمبود مکان تصمیم گرفتم برخی از کاکتوسها را به یه مکان دیگر ببرم با توجه به اینکه هوای اینجا مطبوع بود تصمیم گرفتم که این انتقال رو انجام بدم. در حین جابجایی یکی از کاکتوسها بنام گلاندیو کاکتوس که خارهای قلابی شکل دارد به پیراهنم گیر کرد و از خاک بیرون آمد بلافاصله آنرا کاشتم و اونو تو یه جای کم نور برای یک هفته نگه داشتم… بعد از یکهفته بسراغش رفتم. دیدم روی بدنه گیاه پر شده از یه چیزی شبیه پودر فلفل قرمز اما به مراتب ریزتر. اول شک نکردم چون دیدم هیچ حرکتی نداره اما چون برای اولین بار بود کمی مشکوک شدم. یه تیکه کاغذ برداشتم و مقداری از پودر را روی آن ریختم و بهش نگاه کردم اما بازهم ساکن بود تا اینکه با یک خودکار دورش را خط کشیدم و بعد از ۵ دقیقه دیدم اون پودر ریزها از اون خط رد شدن مطمئن شدم حشره است با ذره بین دقیق نگاه کردم دیدم اونا به کندی حرکت میکنند. بسراغ بقیه مجموعم رفتم دیدم متاسفانه برخی از کاکتوسهای گرانقیمتم هم مبتلا شدند. وجود آفت برایم محرز بود حالا باید مبارزه میکردم…
مبارزه:
اول از همه گیاهان مبتلا را جدا کردم وبعد از تحقیق و پرس و جو و مشورت تصمیم گرفتم تا مجموعه را سمپاشی کنم. با توجه به اینکه حشره مشخص بود که چیست باید سم مناسب را تهیه میکردم. سمی که من استفاده کردم اسمش آبامکتین (Abamectin) بود به میزان ۱ سی سی در لیتر حل کردم و در یک آب پاش ریختم آنهایی که مبتلا بودند را بیشتر سمپاشی کردم و بقیه را بصورت کمتر و آنهم اسپری بروی بدنه گیاه.
نشانه های آفت:
۱- آفت کنه قرمز خونی بصورت پودر فلفل ولی خیلی ریزتر نمود پیدا میکنه.
۲- بعد از حمله به گیاه چون شیره گیاه را میخورد آب گیاه کم میشود و بعد از یه مدت گیاه ترک میخورد انگار که بواسطه سرما گیاه دچار ترک شده اما اگر هوا سرد نبود و گیاه ترک خورد حتما به این موضوع توجه ویژه کنید.
۳- در مرحله اول، آفت گیاهانی که کم خارتر هستند را مورد حمله قرار میدهد مثل لوفوفورا، آستریاس و سایر استروفیتومها. گیاهان کم خار بهترین محل برای تغذیه این حشره است البته بمرور به سایر گیاهان هم حمله میکند.
۴- نکته عجیب اینست که من روی گیاهان مبتلا قبل از حمله حشره چیزی شبیه زنگ زدگی دیدم. مثل اینکه شما زنگ آهن را با آب مخلوط کنی و آنرا روی گیاه بریزی، دقیقا همچین حالتی داشت. البته زنگ زدگی همیشه آفت نیست گاهی اوقات کمبود آهنه. اما در مورد من تمام زنگ زدگیها تبدیل به کنه شد که این زنگ زدگی، لاروهای کنه بود.
چند نکته:
الف- کنه و شته هردو خطرناکند اما کنه بیشتر. تفاوت کنه با شته در اینست که کنه حرکت بسیار کندی دارد و ریزتر از شته هست.
ب- این نوع آفت با چشم غیر مسلح دیده نمیشود پس همیشه یک ذره بین داشته باشید.
ج- در استفاده از سم موارد ایمنی را رعایت کنید و پس از استفاده، وسایل را در یک پلاستیک بگذارید و دفن کنید این سم برای انسان مضر است و بهتره از دستکش و ماسک در هنگام سمپاشی استفاده شود. همینطور بشدت از دسترس کودکان دور نگهدارید.
د- حتما قبل از استفاده گیاه را تا سه روز در محل کم نور بگذارید تا احیانا بعد از سمپاشی نور ناشی از خورشید بدنه گیاه را آفتاب سوخته نکند. برای اینکار توصیه من اینست که ابتدا آبیاری دوره ای گیاه را انجام بدید بعد از آن سمپاشی را هنگام عصر انجام دهید تا گیاه فرصت جذب داشته باشد.
ه- این سم مستقیما بروی بدنه گیاه اسپری میشود و نیازی نیست تا مثل آب به خورد گیاه داد، هرچند که اگر بمیزان کم روی خاک اسپری شود لاروهای احتمالی را هم از بین میبرد.
و- برای کنترل بهتر و ازبین رفتن حشره و لاروها بهترین کار اینه که دوباره کل مجموعه بهمان ترتیب بعد از ۱۵ روز سمپاشی شود تا اگر لاروها هنوز بودند ازبین بروند.
ز- کنه قرمز ممکنه مدتها بصورت لارو بماند. اشتباهی که من انجام دادم این بود که تعدادی کاکتوس از یک گلخانه دار معروف خریدم و سهل انگاریم باعث شد تا آنها را در همان ابتدا سمپاشی نکنم که متاسفانه آفت از همان گلخانه به مجموعه من رسید. توصیه من اینه که وقتی گیاهی را خریداری میکنید بعد از اینکه آنرا در قرنطینه گذاشتید قبل از آوردن آن به مجموعه تان حتما آنرا سمپاشی کنید. باور کنید اینکار ارزشش را دارد تا در آینده دچار خسارت نشوید.
ص- تاکید میکنم حتما از گیاهانتان بازدید روزانه و دقیق داشته باشید. اینکار علاوه بر لذت بخش بودن بشما این امکان را میدهد تا موارد مشکوک را زودتر شناسایی و رفع کنید. آنچه باعث شد تا من واکنش سریعی داشته باشم همین بازدید روزانه و دقیق بود.
ض- همیشه در مواجهه با موارد مشکوک آنرا با بقیه در میان بگذارید. هیچکس علامه ی دهر نیست. پس بهتره که از تجارب هم استفاده کنیم.
ط– این سم برای این نوع آفت و حشره مناسب است. پس در استفاده از آن اولاً زیاده روی ممنوع، دوم برای موارد دیگر این درمان جوابگو نیست. در مبارزه با آفات، اصلی ترین کار شناسایی نوع آفت است.
در آخر عکسهایی از وجود این آفت در روز اول بر روی گلاندیو کاکتوس را مشاهده میکنید. خیلی سعی کردم با زوم بالا بگیرم تا وضوح تصویر آفت بهتر مشخص شود.
نکته آخر: مواظب این کوچولوهای دوست داشتنی باشید…. همانقدر که مواظب سایر عزیزان خود هستید…. امیدوارم هرگز دیگر راوی این قصه های تلخ نباشم…. اما باید این داستان را بگویم تا تکرار نشود……
کاکتوسهایتان شاد…..مزرعه تان بدور از آفت……
لطفا برای تقدیر ، تشکر و ابراز نظر مثبت یا منفی فقط از کلیدهای Like/Dislike استفاده کنید. کامنت های اضافی، برای جلوگیری از بی نظمی حذف خواهند شد.
سلام
مانند یک فیلم پر از هیجان بود، خدا رو شاکریم که به خیر گذشت.
گیاهی را که خریداری کردیم با چه سمی ،سمپاشی کنیم؟
من از این خط کشیدن دورشون خوشم اومد از اون فوت کوزه گری ها بود...:)
دوستان با توجه به نزدیکی به فصل بهار ورشد وجوانه زدن گیاهان ودرختها و اینکه معمولا شته ها هم هجوم میارن به جوانه های سبز اگه کاکتوساتون تو محیط ازاد هست خیلی مواطب باشید.البته شته با محلول اب+الکل+کف صابون تا حد زیادی دفع میشه.همینطور تو هوای گرم مواظب کنه ها هم باشید اینا خیلی نامردتر از شته ها هستن!!!!!
سلام آقای سنایی سال نو رو تبریک میگم.
طرح اختلاط محلول آب و الکل و صابون رو بفرمایید.
سلام منم سال نو را بشما تبریک میگم .به اندازه یک قاشق الکل +2قاشق کف صابون+یک لیتر اب.این البته بیشتر برای شته کاربرد داره
سلام راستش من روی یکی از کاکتوس هام چیز عجیبی پیدا کردم و باعث نگرانی من شده. پوسته های قهوه ای رنگی به بدنه ی کاکتوس چسبیده بود (1 تا 2 میلی متر)و من اونها رو با سوزن برداشتم و پشت آن را با ذره بین نگاه کردم و پر بود از موجودات ریز که انگار خواب بودند.
امروز هم روی یکی دیگه از کاکتوس هام (مامیلاریا) موجودات سفید رنگ و پشمالویی (حدودا 2 تا 3 میلیمتری) دیدم که روی تیغ ها حرکت می کردند. این کاکتوس دارای تیغ های ضخیمه و پای تیغ ها حالت پشمالو داره. آیا طبیعیه که پای تیغ ها حالت کپک سفیدرنگ داشته باشه؟
من روی خاک هر دو کاکتوس فوق قارچ کش (مالاتیون 57% رقیق شده در آب) اسپری کردم. لطفا مرا بیشتر راهنمایی کنید. واقعا دوست ندارم مامیلاریای عزیزم رو از دست بدم.
سلام اول راجع به لکه های که با سوزن برداشتید مطمئن شوید که زیراون پوسته حشره وجود داره بهتره مقداری از همون حشرات رو روی کاغذ بریزید و بعد ببین حرکت میکننن یا نه اگه حرکتشون کنده کنه هستن
راجع به حشرات پشمالوی سفید احتمالا شپشک اردی هستن اگه عکس بذاری بهتر میشه راهنمایی کرد .اینا خطرناکن.اما جای نگرانی نیست. اولین کار اینه که گیاه مبتلا را جدا کنی اگه بقیه گیاهاتون مبتلا نشدن اوناایی که مشکل دارن رو با محلول مایع ظرفشویی و اب اسپری کن روی گیاه.وتا جایی که میتونی اون حشرات رو با یه قلم موی نیمه زبر از بدنه گیاه جدا کن.شپشک اردی کم تحرکه و تنبله و زیاد جابجایی نداره .اگه حجم کاکتوسای مبتلا زیادن از سم استفاده کن .البته مالاتیون هم تا حدی اونا رو دفع میکنه من خودم چندتا گلدونم ریشه هاش رو این افت زد قبل از عید گلدونها رو از جایی خریده بودم افت از اونجا اومد.سریع از سم استفاده کردم و مهار شد.فعلا این اقدامات رو انجام بده ببین لنشا اله حل بشه اگه نشد اطلاع بده تا یه راهی دیگه بریم.ارادتمند سنایی
احتمالا اون لکه ها لارو حشره بودن.اما دقیق شید ببین حرکت میکنن یا نه ؟اما نگران نباش قابل حله .فقط گیاه مبتلا رو جدا کن.
سلام ممنونم از راهنماییتون، بله حرکت خیلی کندی داشتن. نکته ای که اشاره کردید (اسپری مایع ظرفشویی و آب خود روی گیاه)، برای خود گیاه ضرری نداره؟ یه قطره در کل آب داخل اسپری کافیه یا بیشتر؟
اولین کار اینه که ارامشت رو حفظ کنی مسلما موفق میشی جلوی افت رو بگیری.دومین کار جدا کردن گیاه مبتلا هست . محلول ضرر زیادنداره اما چاره ای نیست 1قطره در اب کافیه.البته زیادروی نکن!!!! شما اینو امتحان کن ببین تو یکی دو روز اثرش چقدره . ابتدا اینو اسپری کن بذار چند دقیقه بمونه بعد با یه قلم مو و اب گیاه رو شستشو بده . اگه بتونی یه چندتا دستمال کاعذی روی خاک گیاه بذاری که مانع از نفوذ محلول به خاک بشی خیلی بهتره. البته میگم ضرر نداره اما چون ممکنه گیاه ضعیف شده باشه اگه دستمال بذاری که محلول رو جذب کنه بعد که کارت تموم شد اونو بندازی بیرون بهتره البته من شنیدم اب تنباکو هم موثره اما چون امتحان نکردم بنابراین توصیه نمیکنم.
با سلام خدمت همه دوستان آیا برای از بین بردن کنه ها و شته ها پینه دوز یا همون کفشدوزک موثر ومفید است؟
سلام ، شما درست حدس زدید کفشدوزکها مهمترین وبهترین دشمنان شته ها به حساب می ایند، وبهترین راه مبارزه بیولوژیک با شته ها به حساب می اید،بنده به دلیل اینکه رشته تحصیلی ام مهندسی کشاورزی است، با این موضوع بسیار زیاد برخورد کردم و بسیار به افراد توصیه میکنم به جای استفاده از سموم شیمیایی از روشهای بیولوژیک استفاده کنند..
ممنون از شما
خیلی ممنون خیلی مفید بود من احساس میکنم یکی از ساکولنت هام اینجوری شده میشه لطفا راهنماییم کنین؟ به نظر شما این لکه ها همونه؟
اینم عکس دیگه
سلام : من هم مشکل دوستان دیگه رو دارم
توی عکس اینا لکه هست یا کنه ؟ دوستان قبل عضویت من زودتر جواب میدادن انگاری پا قدمم سنیگنه : دی
با سلام و احترام
من مدتی پیش چند کاکتوس جدید خریدم و بعد از دو هفته متوجه شدم حشرات سفیدرنگی روی اونهاست. من هم یک قاشق مرباخوری بنومیل رو توی یک لیتر آب حل کردم و در طی سه دوره با فواصل ده روز روی کل مجموعه اسپری کردم. آیا لکه های سفید رنگ بعد از خشک شدن محلول روی برگ ساکولنت ها مضره؟ و آیا لازمه که با فواصل 15 تا 20 روز باز هم بنومیل روی گیاهان اسپری کنم؟
با سپاس
سلام با تشکر از سایت عالیتون. من 30 40 تا کاکتوس کنار پنجره جنوبی دارم . تابستون تو حیاط بودن. از 6 ماه پیش یکی از اونا از پایین (نه پایینه پایین) (به صورت کمربند) دچار خشکیه سطحی شد بیشتر طرف شمالیش که آفتاب نمیخورد.اول فکر کردم بخاطر سنشه که داره زیاد میشه اما چون از انتها نبود تحقیق کردم فهمیدم اینا لارو کنه قرمز ممکنه باشه. تا دو ماه پیش رو دوسه تا از کاکتوسا که اتفاقا کم تیغ هم هستن با ذره بین کنه قرمز مشاهده کردم بصورن تکی تکی و نه عمده. با اسپره همشونو سم پاشی کردم (سم کنه کش) بعد یکی دو روز کنه های مرده رو روشون مشاهده کردم اما حالا بازم روشون کنه زنده میبینم بازم سم پاشی کردم. اما مشکل من اینه که اخیرا رو پایین همون سه چهار تا کاکتوس از جمله اجینو کمربند شفاف بی رنگ ژله مانند مشاهده کردم (بازم بیشتر سمت شمالیشون). کاملا سفت هستن .اگه بخام بکنمشون پوست سطحی کاکتوس کنده میشه. میترسم این کمر بند های شفاف که احتمالا لارو هست همش باز شه واینام شبیه همون کاکتوس اولی دچار زنگ زدگی بشه حتی بعضی جاهای این مناطق شفاف دچار ترک عمودی شده. نمیدونم رشد کاکتوس محفظه هارو ترک داده یا رشد کنه ی داخلش. میخاستم بدونم آیا "سم" تخم های درون محفظه های "کمربند مانند" و شفاف رو از بین میبره؟ یا راهی برای کندن این کمربند بدون آسیب به کاکتوس وجود داره؟ کود گاوی تو خاکشون هست البته توی اون اولی نبود. ببخشید طولانی شد
سلام توضیحات کامل بود سئوالی داشتم من دو نوع سانسوریا دارم که یه نو پا بلندش تکه های قهو ه ای روش پیدا شده با چه سمی میتونم این نو ع افت رو از بین ببرم . سانسوریا کوتاه هم بعضی از برگاش از نوک به حالت خشک شدن در امده تطف ا راهنمایی کنید.
سلام دوستان
کاکتوس های صخره مینیاتوری من سه سال قبل به این آفت مبتلا شدن و همگی از بین رفتن، اونموقع نتونستم افراد با اطلاعی پیدا کنم تا ازشون راهنمایی بگیریم. این اواخر چن تا دیگه خریدم که متاسفانه دیدم یکی از اونا آثاری از همون آفت رو داره، روی سطحشون حالت خشکیده گی پیدا میکنه که به مرور گسترده میشه و کل کاکنوس رو دربرمیگیره.
چطور میتونم عکس از کاکتوسهام آپلود کنم تا شما نظر بدین که آیا دچار آفت کنه قرمز شده اند یا چیز دیگه؟
ممنون
در جایی که این پست رو نوشتید پایین کادری وجود داره به نام choose file که با دادن عکس با حجم پایین می تونید عکس رو آپلود کنید
سلام دوباره
با تشکر از محمدحسین حاجی غلام، عکس مربوط به کامنت بالا رو فرستادم.
دوست عزیز سلام این عکس تو فیسبوک هم بود ک من اونجا جواب شما رودادم موفق باشی
سلام جناب سنايي
كاش اينجا هم گفته بويد دليل مشكل كاكتوس صخره اي را تا ما فيس بوك ندارها هم بهره ببريم. :)