نکات کاکتوسی

تهیه و تنظیم : آقای ابوالفضل سنایی با نام کاربری AS58

از ایشان بابت مطالب خوب و آموزندشان کمال تشکر را داریم.

 

cactus care

 

به نام خدا

همیشه تو این ۱۲سالی که رو به کاکتوسها اوردم بفکر این بودم که چطور میشه راهی پیدا کرد که کاکتوسها را شاداب و باطراوت نگهداشت….چطوری برخی کاکتوسها مثل ماه میدرخشند؟تو این مدت برحسب تجربه و ازمون وخطا کاکتوسهای زیادی را از دست دادم و چه تاوان سنگینی ازبابت کم تجربگی ام پرداخت کردم…داشتن کاکتوس خیلی راحت تر از نگهداری انهاست.هرکس هر زمان که اراده کند میتواند کاکتوس داشته باشد اماحفظ کاکتوسها سخت تراست. اما رعایت یه سری نکات ریزبه ما کمک میکنه تا این موجودات دوست داشتنی را راحت تر نگهداری کنیم :

 

۱- اول از همه بهتره کاکتوس را به صورت علمی پرورش دهیم .اگر کمی دانش را به تجربه اضافه کنیم مسلما موفقتریم.برای اینکار اشنایی با خصوصیات رشد و تغذیه واریته ای که نگهداری میکنیم کمک شایانی خواهد کرد.در این زمینه میشود با نگاه علمی تر و اشنایی با واریته های مختلف و نیازهای انها ما میتوانیم گیاه رو با شرایط خودش نگهداری کنیم.

۲- کاکتوس ها را بصورت دوره ای بازرسی و بازدید کنید تا اگر خدای نکرده مشکلی بود سریعتر اقدام به رفع ان کنید.بعلاوه اینکه بازرسی کاکتوس و رسیدگی به انها لذت خاصی به شما خواهد داد .

۳- از تاثیر نیروی روانی در رشد کاکتوسها غافل نشید….بزبان ساده تر کاکتوسها را مورد تفقد و مهربانی خالصانه خود قرار دهید….مثل یک بچه با انها حرف بزنید و بر سرشان دست بکشید و حتی انها را ببوسید(کاری که من میکنم وابایی از گفتنش ندارم).

۴- همیشه بودن مورچه ها کنار گلدانها یک هشدار است.هشدار بابت وجود شته ها.البته الزاما وجود مورچه دلیل بر شته زدگی گیاه نیست(گاهی اوقات مورچه ها به هوای شیره هایی که از کاکتوس تراوش میکند بسراغ گیاهان می ایند) بلکه فقط یک هشدار است و بهتره با دیدن مورچه گیاه را بادقت وارسی کنید .

۵- در ابیاری گیاه دقت کنید که در فاصله بین دو ابیاری خاک خشک باشد.

۶- کاکتوسها در زمستان برحسب عادت نیست که بخواب میروند بلکه سرمای زمستان انها را متوقف میکن همانطوریکه دمای بالاباعث توقف میشود.با توجه به اینکه من تجربه کاکتوس پروری درهر دو حالت – هوای سرد وهوای گرم -دارم باید بگم درهوای زمستان بندرعباس وشهرهای مشابه گیاه در زمستان هم به رشد خود ادامه میده در هوای زمستان بندرعباس هم پیوند زدم هم قلمه زدم وهم گلدان عوض کردم وانشاله امسال هم قصد دارم بذربکارم.پس این عادت نیست که کاکتوس را در زمستان متوقف میکند .

۷- میزان مصرف و دوره مصرف اب در یک گلدان تقریبا مشخص است اگر در طول یک فصل مثلا تابستان برای یک گیاه خود که در (گلدان مثلا۸قراردارد)طول دوره ابیاری۱۰روزه است یعنی خاک گلدان در عرض ۱۰روز خشک میشه چنانچه این ۱۰روز بیشتر شد مثلا شد۱۵روز به این نتیجه باید رسید که جذب اب توسط ریشه بدرستی انجام نمیشه و باید روی اون گیاه بیشتر زوم کنید .البته در این زمینه باید به اختلاف دمای هوا هم توجه کرد .

۸- پرنوری زیاد گیاه را قرمز رنگ میکند و کم نوری گیاه را باریک میکند.یکی از عوارض کم نوری کوتاه شدن وضعیف شدن خارهای گیاه میشود .

۹- همانطوریکه در منزل جعبه کمکهای اولیه دارید برای کاکتوسها هم این جعبه را درست کنیدتادر مواقع ضروری کارتان لنگ نمانداین جعبه میتواند حاوی این وسایل باشد:مقداری قارچ کش-چاقوی تیز-پد الکلی برای ضد عفونی کردن-یک ذره بین برای بررسی بدنه گیاه در موارد مشکوک- یک برس نرم ارایش برای زدودن گرد وخاک از گیاه – یک اب پاش حاوی محلول مقداری کف صابون +یک قاشق الکل سفید+اب-برای زدودن شته و مبارزه با شته .

۱۰- بعضا دیدم که برخی دوستان برای تزیین کاکتوس روی خاک را با صدف و حلزون میپوشانند.اگر بدانید که حلزون دشمن کاکتوس است قطعا در انتخاب خود تجدید نظر میکنید حلزون با عبور از روی بدنه گیاه جوانه های تازه را میخورد و ردی را برجا میگذارد که همیشه باقی میماند وگیاه را بد سیما میکند پس حلزون –شته –شپشک اردی-کنه عنکبوتی از دشمنان کاکتوسند .

۱۱- حالا که از دشمنان نام بردم بهتره یک دوست هم معرفی کنم : کفشدوزک.کفشدوزک چون دشمن شته هاست و انهارا میخورد پس دوست کاکتوس است:دشمن دشمن تودوست توست!!!
۱۲- بودن درخت اکالیپتوس در نزدیکی گیاه کاکتوس مفید است.اکالیپتوس چون بود تندی دارد باعث فراری شدن حشرات موذی میشود.البته این قضیه برای دوستانیست که مجموعه خودرا در حیاط نگهداری میکنند وامکان داشتن درخت اکالیپتوس را در حیاط دارند .

۱۳- شاید برای شما هم پیش امده باشد که کاکتوسی را پیوند بزنید اما پیوند ناموفق باشه برای من زیاد پیش امده .علیرغم اینکه همه موارد را رعایت کردم اما پیوند نگرفته.بالاخره وقتی مراحل را مرور کردم به این نتیجه رسیدم که من یک عملیات را رعایت نمیکردم وان عملیات هم به یک فشار کوچک برمیگشت!!!بله من هیچوقت پیوندک را روی پایه فشار نمیدادم چون اینکار رامهم نمیدیدم در حالیکه فشار و نگهداشتن پیوندک تاثیز زیادی دارد . 

۱۴- به همان اندازه که باید با کاکتوس ملاطفت برخورد کرد بهمان اندازه نباید از بریدن و جدا کردن قستهای خراب شده کاکتوس واهمه ای داشت.گاهی اوقات بدنه گیاه دچار پوسیدگی و لهیدگی میشه و اگر درمان نشه امکان تلف شدن گیاه وجود دارد البته یادتان باشه بعد از جدا کردن حتما به بدنه گیاه مقداری قارچ کش اسپری کنید .

۱۵- همیشه پس از خرید یک گیاه اگر در فصل مناسبی هست خاکش را عوض کنید وانرا ۱۰ روز در قرنطینه بگذارید .

۱۶- هرگز برای رشد یک کاتوس عجله نکنید کاکتوسهایی را که شما در مجموعه سایر دوستان و یا سایتها میبینید یک شبه اینطور نشدند.خون دل خورده شده تا به این سطح رسیذند.پس سعی نکنید با دادن انواع کودها گیاه را شاداب و بزرگ کنید که این اقدام نتیجه عکس میده.بهترین روش برای شادابی کاکتوس رعایت استانداردهاست که شامل:خاک مناسب- نور- اب.اگر حداقل سالیانه یکبار خاک کاکتوس را با خاک مناسب و کود دامی یا ورمی کمپوست عوض کنید و شرایط نوری را رعایت کنید و به وقتش به گیاه اب بدهید دیگر نیازی به هیچ مکملی ندارید .

۱۷- برای غنی سازی خاک بهتره از ورمی کمپوست – کود گاوی پوسیده-استفاده کرد.کود گوسفندی بدلیل بالا بودن ازت گیاه رو میسوزاند .

۱۸- سعی کنید تا حد امکان از خاک اماده کاکتوس که در بسته بندی بفروش میرسد استفاده نکنید.خاک را خودتان اماده کنید و بهترین خاک هم ماسه رودخانه است.ماسه رودخانه معجزه میکند حتما امتحان کنید .

۱۹- اگر در مکانهایی زندگی میکنید که رطوبت هوابالاست سعی کنید ترکیب خاک را سبک انتخاب کنید.واگردر مناطق سردسیر هستید ترکیب را سنگین درنظر بگیرید.هرچه ماسه را بیشتر کنید واز خاک باغچه کم کنید خاکتان سبکتر میشه و برعکس .

۲۰- اگر به هر دلیل ناچار به استفاده از قارچ کش شدید حتما اینرا بیاد داشته باشید که اینکا ر را در عصر انجام دهید ابتدا ابیاری دوره ای را انجام دهید و سپس محلول قارچ کش هم بدهید بعضا مشاهده شده افتاب پس از مصرف قارچ کش اثرات بد روی گیاه میگذارد پس بهتره تا یه مدت گیاه از معرض نور مستقیم خورشید دور باشد.

۲۱- در انتخاب گلدان سعی کنید گلدانی که به سایز گیاه بیاید انتخاب کنید.معمولا گفته میشود سایز گلدان باید دوبرابر قطر خود گیاه باشه.اگر گیاهی رو که باید در گلدان۸بکارید در گلدان۱۲بکارید و سایز گلدان بزرگتر باشد باتوجه به گنجایش گلدان اب زیادتر از میزان مصرف گیاه به گلدان ریخته میشود و این یعنی اغاز فاجعه!فاجعه ای که با پوسیدن ریشه های گیاه و نابودی ان شاهکار شما را تکمیل میکند!!!!!

۲۲- اگر در مکانی زندگی میکنید که نور کافی ندارید برای جبران کم نوری میتوانیداز لامپ کم مصرف استفاده کنید البته باید بدانید نور مصنوعی برای کاکتوسها در دراز مدت جوابگو نیست.من چنین تجربه ای را داشتم و تقریبا مدت۳ماه از نور مصنوعی استفاده کردم .

۲۳- اگر بذر کاشتید باید بگم بهترین نور برای گیاه نور فیلتر شده خورشید است.نور مصنوعی جوانه ها را لاغر تر از نور خورشید سبز میکند.نظر من اینه که بهتره برای سبز شدن بذرها ابتدا از نور مصنوعی استفاده کنید و در ادامه برای رشد بستر را به جایی که نورخورشید هست انتقال دهید.البته یادتان باشد دما را ثابت نگهدارید.

۲۴- در کاشتن بذر راحت ترین و سهل ترین بذر٬خوشبختانه محبوترین واریته است.بله استرافیتومها راحت ترین بذرها برای رویشند.

۲۵- اگر بذر لیتوپس کاشتید بیاد داشته باشید که اولا لیتوپس ها دیرتر رشد میکنند پس اگر بذرها دیر سبز شدند نگران نباشید. دوما بذرلیتوپس ها برای رشد باید دردمای خنکتری نگهداری شوند.اگر دما گرمتر باشد به اصطلاح بذرها اب میشوند و زحمات شمابرباد میرود.