مراحل نگهداری از کاکتوس در ماه های مختلف سال
روزنگار نگهداری از کاکتوس و ساکیولنت:
تهیه و تنظیم آقای حسن شکری با نام کاربری : @atashesokhteh
این تقویم بر اساس تجربه شخصی کلکسیون داران ایرانی و مطابقت با مقالات علمی تهیه شده است . دقت بفرمایید که این رویه کلی است و امکان دارد بعضی از کاکتوس ها مقداری تغییر رفتاری نسبت به این تقویم داشته باشند . امیدوارم با رعایت نکات زیر در ماه های سال گیاهان شما هر روز شاداب تر و قوی تر شوند .
نکته مهم : دقت بفرمایید که این مطالب بر اساس دما و شدت نور در شهر های با آب و هوای معتدل نوشته شده و در شهر های گرمسیری و سردسیری کمی این زمان تغییر میکند . مثلا در شهر های سردسیر بهتر است تعویض گلدان در نیمه دوم اسفند انجام نشود و این کار به نیمه دوم فروردین موکول شود .
فروردین:
خروج از دوره ی استراحت و آغاز رشد و نمو، نهایی کردن و اتمام مرحله تعویض گلدانها، شروع بذر کاری کاکتوس ها.شروع جذب و ذخیره سازی آب و املاح از خاک به منظور سنتز و رشد و نمو.
اردیبهشت:
گرفتن قلمه برای رشد بهتر کاکتوسهای انبوه و ﭘر ﭘشت، تهویه کامل اطراف گیاه و درون گلدان ها، بالا بردن میزان دریافت نور به منظور عادت کردن گیاه با شرایط پر نوری، کاشت بذر برخی ارقام.
خرداد:
ایجاد تهویه هوای تقریبا کامل(جابجایی کاکتوسها به محیط باز)، آغاز کود دهی. شروع کار پیوند زدن.
تیر:
بهترین زمان کوددهی، جدا کردن بخش های ﭘژمرده و خشک شده.
مرداد:
کاربرد سایه بان جهت جلوگیری از سوختن با نور مستقیم آفتاب (اما نور فراوان به آنها برسد)، جمع آوری بذرهای رسیده و کاشت آنها، جدا کردن ﭘاجوش ها و گرفتن قلمه جهت ازدیاد، استفاده از کنه کش برای مقابله با حمله احتمالی کنه قرمز به دلیل خشکی و گرمی هوا. با توجه به افزایش دما در برخی از نقاط کشور به ۴۰ درجه سانتی گراد، و همچنین با توجه به این مسئله که عموما فتوسنتز در این نقطه دمایی متوقف می گردد (اصطلاحا خواب تابستانی) در صورت مشاهده توقف رشد،دوره های آبیاری افزایش دهید و از میزان آبیاری بکاهید.
شهریور:
ایجاد جریان هوای مناسب، انتقال بذرهای رشد کرده که قبلا کاشته شده اند به بستر کاشت، سمپاشی برای جلوگیری از حمله آفات، آماده سازی گیاه در شرایط سخت و نامساعد برای مقاوم شدن برای فصل استراحت، کم کردن آبیاری و درجه حرارت، انتقال کاکتوس های ضعیف تر به درون گلخانه.
مهر:
ایجاد آفتاب مستقیم، کاهش آبیاری، بر قرار کردن جریان هوای مناسب در روز و شب. قطع کودهی.
آبان:
آغاز پروسه خواب زمستانی، کاهش آبیاری، کم کردن کار تغذیه گیاه، نور کافی و خشک بودن محیط الزامی است.
آذر:
ورود به دوره استراحت و کاهش قابل ملاحظه رشد رویشی فیزیولوژیکی، آبیاری بسیار کم میشود (هر سه هفته کمی آبیاری گردد)، نور کافی جهت جلوگیری از ضعیف شدن جوانه هایی که در این دوره تشکیل می شوند.
دی:
باز و بسته کردن ﭘﻨﺠﺮه در ساعات میانی روز و ایجاد هوای تازه و سالم، آبیاری نیز همانند آذر ماه صورت می گیرد.
بهمن:
حفظ دما، تهویه مناسب و آبیاری متناسب و خیلی کم
اسفند:
تا نیمه ابتدایی این ماه از آبیاری زیاد پرهیز گردد اما در نیمه پایانی اسفند به دلیل بلند تر شدن مدت روز به نسبت ماه های دیگر زمستان و همچنین افزایش تدریجی دما در این ماه کاکتوسها به مرور آماده خروج از دوران استراحت می گردند، بدین جهت توصیه می شود دوره آبیاری را به مرور کاهش داده و همچنین تعویض گلدان کاکتوسها را در نیمه های پایانی اسفند ماه و اوایل فروردین ماه آغاز نمایید
نکته: زمان استراحت و به تناسب آن زمان و میزان آبیاری در ساکیولنتها با کاکتوسها متفاوت می باشد.
تذکر: حمله آفات عموما در ماه های گرم سال و حملات قارچی و باکتریایی در فصول سرد سال رخ میدهند.
نمودار آبیاری و همچنین مدت فعال بودن کاکتوسها و ساکیولنتها در طول سال:
در این نمودار مشاهده می کنید که کاکتوسها در ماه های تیر و خرداد دارای بیشترین میزان آب و آبیاری هستند و همچنین ساکیولنتها در بازه زمانی خرداد تا اوایل شهریور که دما هوا به بیشترین حد خود می رسد به خواب تابستانه فرو رفته که در این مدت باید از میزان آبیاری آنها کاسته شود.
ممنون و بسیار آموزنده .
سلام، عالی بود جناب اقای شکری، منبع داده هاتون رو هم اگر امکان دارد ذکر نمایید. با احترام
دوست عزیز سلام و دورد...
درمورد منابعی که استفاده شده برای نگارش این مطلب باید عرض کنم که حدود 90% منابع استفاده از تجربیات گلخونه دارایی بودن که میشناختم و بصورت پرسش و پاسخ ازشون این اطلاعات رو کسب کردم.
چند تا مقاله و مطلب و لینک هم بود تو اینترنت که معتبر ترینشون یه مقاله با اسم cactus and succulent plants بود که خانم sara oldfield این مقاله رو تکمیل کردن که این مقاله رو هم خانم چراغی بهم معرفی کرده بودن.
خیلی ممنونم اقای شکری، خیلی اموزنده و کاراست
ممنون حسن جان به خاطر اطلاعاته مفیدت...
من دارم کاکتوسهامو میفروشم اگه خواستی و یا کسی خواست بهم پیغام بدید ... ممنون
سلام سورنا جان
چرا از بازار ویکی استفاده نمی کنید؟
بازار ویکی برای همین کار قرار داده شده
مگه کار میکنه؟
بله کار می کنه الان چندین فروشنده تا الان عضو هستند و چند فروشنده هم در حال ثبت هستند
سلام اقای ماه طاووس، بله، سری به ایکون بازار کاکتوس و ساکولنت سایت بزنید، شرایط فروش و خرید کاکتوس درج شده است.
سلام من از اواسط مهرماه بود که کاکتوسهام را در فضای باز گذاشتم که کم کم به سرد شدن هوا عادت کنند و به تدریج آبیاریشون را هم کم کردم. تقریبا از اوایل آذرماه دیگه بهشون آب ندادم تا چند روز پیش که یه آب مختصری بهشون دادم. منتها بعضی کاکتوسهای من رنگشون دیگه خیلی سبز نیست و رنگ پریده و بعضی قسمتهاشون زرد شده. این مساله طبیعیه؟ با شروع بهار و آبدهی بهشون رفع میشه یا اینکه الان باید کاری بکنم؟ فاصله آبیاریشون را هم با همون فاصله یک ماه و نیم باشه یا نه سه هفته یه باری که اینجا گفته شده باشه؟ ممنون میشم از راهنماییتون.
دوست عزیز سلام و درود.
خیلی ممنون که توضیحات کامل در مورد آبیاری گیاهانتون ارائه کردید، اما برای اینکه متوجه بشیم آیا تغییر رنگ عادیه یا مشکلی وجود داره لطفا نام شهر و تصویر هر واریته رو برامون تو قسمت بیماریهای کاکتوس در انجمن قرار بدید تا دوستان و اساتیدمون بتونن دقیقتر تشخیص بدن و راه حل رو عنوان کنن.
معمولا با دانستن ترکیب خاک، نوع و مقدار آبیاری و مسائل دریافت نور و گردش هوا از محل نگهداری گیاه بهمراه ضمیمه شدن تصویر خیلی راحت تر میشه بیماری و یا مشکل رو تشخیص داد.
موفق باشید.
ممنون از راهنماییتون. من استان اصفهان شهر نایین هستم. کاکتوسها از صبح زود تا ظهر حدود ساعت 12 و 1 آفتاب مستقیم دارند و بعدش هم نور هست اما آفتاب نیست. برای جلوگیری از سرمای شبها دورشون یک پلاستیک نسبتا کلفت گذاشته بودم. هوا خیلی جابجا نمیشد اما بعضی روزها که پلاستیک را مرتب میکردم بهشون هوا میرسیده. ترکیب خاکشون هم آماده گرفتم دقیق نمیدونم مخلوطی از خاک برگ و شن و ماسه و کمی کود حیوانی است. آبیاری هم تو حدود یک ماه و 7 روز یه بار کمی آب که از زیر گلدونشون بیرون نیاد اما خاکشون خیس بشه بهشون دادم. من عکس یکیشونو میفرستم ممنون میشم اگه بهم بگید وضعش طبیعیه یا نه؟
سلا عزیزم خوبی.دقیقا یکی از کاکتوسای من هم همینجوری شده بود مثل همین بود رنگش همینجوری بود و وقتی بهش دست می زدم یکم فرو می رفت وخیلی بی حال بود.من گذاشته بودمشون توی آفتاب خودم حس کردم به خاطر آفتاب شدید باشه وگذاشتمش پشت پنجره یه مدت که گذشت خیلی تازه و سبز شد والان هم خدا روشکر عالیه...از استاد شکری هم معذرت می خوام به خاطر گستاخی که کردم فقط خواستم تجربم رو بگم.ولی فک کنم چون فروغ خانم منطقه گرم سیری نیستن ممکمه دلیلش چیز دیگه ای باشه